Tips för dig som ska inreda en etta

Tips för dig som ska inreda en etta – Vi hjälper dig!

Att inreda en etta eller en liten lägenhet kan kännas svårt eftersom det inte finns så mycket utrymme att arbeta med. Men trots detta finns det flera sätt som du kan få din lägenhet att kännas större och många smarta lösningar som kan hjälpa dig när det är dags.

En del olika färger, former och planlösningar kan verkligen lura ögat. Här nedan listar vi flera tips till dig som ska inreda en etta och vill få lägenheten att kännas större!

Ljusa färger på väggarna

Vårt första tips är att välja ljusa färger på dina väggar. Ljusa färger som exempelvis vitt eller ljusgult kan få rummet att kännas mycket större och detta på grund av att de färgerna reflekterar dagsljus. Mörka väggar kan automatisk få rummet att kännas mindre och konturerna framhävs inte på samma sätt som med en ljus färgskala.

Flyttbara möbler

Flyttbara möbler och möbler med hjul är ett perfekt alternativ för mindre lägenheter och utrymmen. Du kan snabbt och smidigt flytta runt dina möbler och möblera om din etta vid behov, om du exempelvis får gäster.

Ta vara på alla förvaringsutrymmen

Om man bor litet så har man inte lika mycket tillgång till att förvara sina saker, såsom kläder, städredskap och tvätt. I större lägenheter har du automatiskt fler garderober och förråd, så du slipper ha dina hushållsapparater framme. I mindre lägenheter är det därför väldigt viktigt att ta vara på alla olika förvaringsutrymmen som finns.

Ett tips är att använda utrymmet under sängen, där du kan förvara lådor med kläder eller skor. Ett annat alternativ är att köpa möbler som även är avsedda för förvaring. Många soffor har exempelvis förvaringsutrymmen och detsamma gäller för olika soffbord.

En loftsäng ger dig även möjligheten att placera en soffa eller ett skrivbord under, vilket gör att du får mycket mer plats i din etta.

Speglar

Om din etta inte har stora fönster så kan lägenheten kännas ännu mindre. Dagsljus från fönstren får rummet att både se och kännas större. Ett alternativ är att sätta upp speglar som kan reflektera ljuset från dina fönster tillbaka in i lägenheten.

En spegel är därför inte bara en snygg inredningsdetalj, den kan även ge känslan av att rummet inte tar slut.

Bryt av med olika former

Om du är ute efter att skapa liv i din lägenhet är olika former för din inredning ett väldigt bra alternativ. Det ger dig även en intressant omgivning och en mer hemtrevlig känsla. Ett tips är exempelvis att placera en rund spegel bredvid en rektangulär tavla och bryta av med en växt.

Öppen planlösning eller rumsfördelare

Öppna planlösningar gör att ljusinsläppet blir mycket bättre och lägenheten upplevs som större och livfullare. Men om du helst vill dela av lägenheten finns det även en del tips som gör att du fortfarande behåller ljusinsläppet.

Ett alternativ är att sätta upp en gardinstång genom lägenheten och sedan använda gardiner i tunt och ljust tyg. Då skärmar du av så det nästan blir två rum, men har fortfarande möjligheten till både ljusinsläpp och en öppen planlösning.

Tänk på själva inredningen

Om du har en öppen planlösning är det en god idé om inredningen i köksdelen och vardagsrumsdelen går i liknande färgskala. Med detta menar vi att stilen på möblerna, tyget och färgerna matchar med all annan inredning, annars kan det lätt se kladdigt ut och helheten förstörs.

Du kan självklart testa med många olika typer av möbler för att kunna skapa en energisk känsla i lägenheten, där ett tips är att blanda tyngre möbler med lite lättare och mer kompakta. Det kan vara någonting så simpelt som att ha ett köksbord med tjockare ben tillsammans med kontrasten med smalare på vardagsrumsbordet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*