Guide till att bygga och sköta om en egen grönskande terrass eller altan

Guide till att bygga och sköta om en egen grönskande terrass eller altan illustration

Att ha en egen grönskande terrass eller altan är en dröm för många. En plats där man kan koppla av, njuta av solen och ta hand om sina växter. Men hur bygger man en sådan plats och hur sköter man om den på bästa sätt? Den här guiden kommer att gå igenom de grundläggande stegen för att skapa en vacker terrass eller altan samt ge tips på hur du kan hålla den i toppskick året runt.

Planering och design

Första steget på vägen till en grönskande terrass eller altan är planeringen. Det är viktigt att tänka igenom flera aspekter innan du sätter igång med bygget.

Först och främst bör du bestämma var terrassen eller altanen ska placeras. Tänk på hur solen rör sig över din trädgård och välj en plats som får tillräckligt med ljus för de växter du vill ha där. Du bör också fundera på hur du vill använda ytan. Vill du ha ett område för matplats, solstolar eller kanske en grill?

Designen på din terrass eller altan bör också harmonisera med resten av din trädgård och ditt hus. Tänk på materialval, färger och stil. Trä är ett populärt val för altaner och terrasser, men det finns också andra material som komposit och sten att överväga. Gör gärna en skiss eller ta hjälp av en trädgårdsdesigner om du känner dig osäker.

Byggnationen

När du har planerat och designat din terrass eller altan är det dags att börja bygga. Det här kan vara ett större projekt, så se till att du har alla verktyg och material du behöver innan du sätter igång.

Om du väljer trä till din terrass eller altan, tänk på att använda trä som är behandlat för utomhusbruk. Det kommer att hålla längre och kräver mindre underhåll. Följande steg kan hjälpa dig på vägen:

 • Förbered grunden: Markera ut området där terrassen eller altan ska vara och ta bort eventuellt gräs och ogräs. Jämna till marken och lägg en geotextilduk för att förhindra ogräs att växa upp igen.
 • Bygg ramen: Använd tryckimpregnerat virke för att bygga en stadig ram. Se till att ramen är i våg och använd rätt skruvar och beslag för att hålla den på plats.
 • Lägg golvet: Skruva fast trallvirket på tvären över ramen. Lämna ett litet mellanrum mellan brädorna så att vattnet kan rinna av och träet kan expandera vid fuktiga förhållanden.
 • Täta och skydda: När golvet är på plats, applicera en träskyddsbehandling för att skydda det mot väder och fukt. Detta kommer att förlänga livslängden på din terrass eller altan.

Val av växter

Vad vore en grönskande terrass eller altan utan växter? Det är växterna som skapar liv och färg, och valet av växter är en viktig del av planeringen.

Tänk på klimatet och ljusförhållandena på din terrass eller altan när du väljer växter. Här är några exempel på växter som passar bra för olika förhållanden:

 • Solläge: Rosor, lavendel, solrosor, och pelargoner trivs i direkt solljus och kan tåla torra förhållanden.
 • Halvskugga: Funkior, astilbe och ormbunkar trivs bra i halvskugga och kan tåla lite sol på morgonen eller kvällen.
 • Skugga: Murgröna, höstflox och olika ormbunksarter klarar av att växa i skugga och ger din terrass eller altan en lummig känsla.

Det är också en bra idé att välja några höst- och vinterhärdiga växter för att skapa en grönskande miljö året runt. Tänk också på att använda krukor och planteringslådor som är anpassade för utomhusbruk, och se till att de har dräneringshål för att förhindra översvämning.

Skötsel och underhåll

Att ha en vacker terrass eller altan kräver regelbundet underhåll. Här är några tips för att hålla din uteplats i toppskick:

 • Vattning: Växter på en terrass eller altan kan torka ut snabbare än de i marken. Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder. Automatisk bevattning kan vara en tidsbesparande lösning.
 • Beskärning: Beskär växterna regelbundet för att hålla dem friska och snygga. Ta bort döda eller sjuka delar och forma växterna efter behov.
 • Gödsel: Gödsla växterna under växtsäsongen för att ge dem näring. Använd ett gödningsmedel som passar de växter du har valt.
 • Rengöring: Rengör trallen regelbundet för att förhindra att smuts och alger bildas. En blandning av vatten och såpa fungerar bra för att tvätta av ytorna.

Genom att följa dessa råd kan du skapa en vacker och grönskande terrass eller altan som blir en härlig plats att vistas på, året runt.

Vanliga frågor

Hur ofta behöver jag behandla träet på min terrass?

Det beror på vilken typ av trä och behandling du använder. Som riktlinje bör du behandla träet minst en gång om året för att skydda det mot väder och fukt. Olika typer av skyddsmedel har olika hållbarhet, så läs instruktionerna på produkten för att få en mer exakt tidsram.

Kan jag använda alla typer av växter på min terrass eller altan?

Nej, det är viktigt att välja växter som passar klimatet och ljusförhållandena på din terrass eller altan. Du bör också tänka på att vissa växter kräver mer utrymme och djupare krukor än andra. Se listan över växter i artikeln för att få exempel på vad som passar olika förhållanden.

Behöver jag en bygglov för att bygga en terrass eller altan?

Byggreglerna varierar mellan olika kommuner, så det är bra att kolla med din lokala byggnadsnämnd. Generellt sett behövs bygglov om din terrass eller altan påverkar husets fasad eller om den är högt liggande. För lågt liggande altaner krävs sällan bygglov.

Vad kan jag göra om min terrass eller altan har blivit hal?

En hal terrass eller altan kan vara farlig, särskilt efter regn eller frost. Du kan använda halkskyddsbehandlingar eller halkskyddsmattor för att minska risken för att glida. Regelbunden rengöring för att ta bort alger och smuts kan också hjälpa.

Hur förbereder jag min terrass eller altan för vintern?

För att skydda din terrass eller altan under vintern bör du ta bort möbler och andra föremål som kan skadas av fukt och kyla. Applicera en skyddsbehandling på träet och töm krukorna på vatten så att de inte spricker när det fryser. Täck över känsliga växter och möbler med presenning eller andra skydd.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*